Ekonomi

2023 narenciye ihracatında hedef 1 milyar doları geçmek

Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği ve İzmir İl İşbirliği ile hayata geçirilen ‘Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi’ ve ‘İyi Tarım Uygulamaları Projesi’ kapsamında 5 bin adet Akdeniz Meyve Sineği çaba tuzakları, Menderes Gümüldür Kalıntısız ve katma maliyetli üretim amacıyla Tarım ve Orman Müdürlüğü. nda düzenlenen törenle üreticilere dağıtıldı.

Törene AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Fragila Çankırı, Menderes Kaymakamı Cevat Çelik, Menderes Belediyesi Başkan Yardımcısı Erkan Özkan, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa İhtimam, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Yardımcısı Lider Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği katıldı. Önder Hayrettin Uçak ve yapımcıları.

“Dünya narenciye üretiminde 8., ihracatta 4. sıradayız”

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Öncelikle Tarım ve Orman İl Müdürümüz Mustafa Özen’e, değerli ilçe müdürlerimize, kaymakamlarımıza, bölge milletvekillerimize, Tarım ve Orman Bakanlığımıza duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyoruz. biyoteknik çalışmalarda son bir yıldır çok çalışıyoruz.Teknik heyete ve üreticilerimize çok teşekkür ediyorum.Üretim ve ihracatta başarı için iki temel şartımız var.Kalıntısız üretim ve kaliteli üretimimiz var.8. Sıradayız dünya narenciye üretiminde ve ihracatta 4. sırada. 2022 yılında Türkiye’nin narenciye ihracatı 904 milyon doları bulacak, mandalina 463 milyon dolar ile ihracat lideri oldu. Limon ihracatımız 273 milyon dolar, portakal ihracatımız ise 98 milyon dolar oldu. 69 milyon doları greyfurttan elde ettik. 2023 yılında narenciye ihracatında 1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz” dedi.

“Avrupa ve Rusya bizim için en değerli pazarlar ve bu pazarlara girebilmek için kalıntısız üretim çok önemli”

Başkan Uçak, “Kalıntısız ve kaliteli üretim, yerimizi kaybetmemek ve daha ileriye gitmek için hayati önem taşıyor. Bu nedenle üreticilerimizin kalıntısız üretim yapmalarını her zaman destekliyoruz ve tüm paydaşlar olarak ne gerekiyorsa sorumluluğunu taşıyoruz. Bu konuda yapılması gerekenler var.Bu kapsamda biyoteknik çalışmalar da yapıyoruz.” İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze destek oluyoruz. Üreticilerimize birkaç yıldır Akdeniz Meyve Sineği tuzakları dağıtmaktayız. Sorunsuz Tarım Uygulamaları Projesini yürütüyoruz. Birlik olarak 3 yıldır bölgelerden numune alarak kalıntı açısından problemli bölgeleri belirlemeye çalışıyoruz. Avrupa ve Rusya bizim için en değerli pazarlar ve bu pazarlara girmek “Kalıntısız üretim bizim için çok değerli. Bu pazarları kaybetmemek için her zaman birlikte çalışmaya devam etmeliyiz. Bitkisel üretimde biyoteknik çalışmalar üst düzeyde. Bizim için milli bir sorun.Eylül ayında başlayacak olan narenciye sezonumuzu bereketli ve güzel geçirmenizi dilerim.”

“5 bin tuzak dağıtıldı”

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, “İzmir, tarımın ve turizmin kalbidir. Tüm üreticilerimiz akıllı tarım ile üretim yapıyor. Üretici ve firmaları buluşturmak gündemimizde. Garantili işlerle üreticileri buluşturduk. Menderes havzası başta olmak üzere küresel ısınmayla ilgileniyoruz, Menderes havzasını yeterince korumalıyız”Zamanında çözeceğiz, artık üretici bazında CKS kayıtları olacak. Akıllı tarım, zararlılarla mücadelede değerlidir. Bu nedenle bugünkü etkinlikte üreticilerimize 5 bin adet tuzak dağıtıldı.”

“İyi Tarım Uygulamalarında Ege’de Birinciyiz”

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, “160 bin ton mandalina üretimimiz var. Satsuma mandalina dünyada tadı ve aromasıyla biliniyor. Seferihisar, Selçuk ve Menderes’te bu nedenle Satsuma mandalinalarının yüzde 80’i ihraç ediliyor. , sorun yaşamamalıyız israf olan popülasyon Biyoteknik emek gerekiyor.Akdeniz meyve sineğine ihracatta sıfır tolerans var.O yüzden bu tuzaklar çok değerli.Bütün bölge uğraşmalı.Ücretsiz tuzaklar dağıtacağız. 10 günde iki mahallede tüm üreticiler. Bakanlığımız Yeterli Tarım Uygulamalarında üretime esas veriyor. Uygun Tarım Uygulamalarında Ege’de birinciyiz” dedi.

“Tarımsal planlama ve üretim planlamasında ilk adımı 2024 üretim döneminde atacağız”

Özen, “Çiftçilerimiz bilinçli ve özverili üretiyor, itibarlı üretiyoruz. Bakanlığımızla birlikte radikal adımlar atıp tarım kanununda değişiklikler yapacağız. Kanunla birlikte tarımsal planlama ve üretim planlaması konusunda ilk adımı atacağız. 2024 üretim döneminde üreticiyi sevindirin.İzmir’de nerede ne kadar üretim yapacağız bu planlama yapılacak 150 bin üreticinin 50’si ÇKS’ye kayıtlı ÇKS’yi üretici olarak değil üretici olarak yapacağız ve tescilleyeceğiz. İklim değişikliğinden kaynaklanan zararı en aza indirmek için üreticilerimize sigorta yaptırmanın önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum” dedi. – İZMİR

kocakoy-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu