Haber

Bir kişiye ev vermemenin cezası 10 bin lira.

Emlakçı, Samsun Atakum’da kiralamak istediği evle ilgili olarak MNA’ya, “Aile şeklinde olacaksa veririz, yoksa ev sahibi istemez, ev sahibi aileyi ister” dedi. Ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) başvurdu.

TİHEK, ayrımcılık yapıldığına inanarak ev sahibi ve emlakçıya 10 bin lira para cezası verilmesine karar verdi.

‘AYRIMCILIK HÜKÜMÜ İHLAL OLDU’

Samsun Atakum’da ev kiralamak isteyen MNA, bekar olduğu için emlakçıdan olumsuz yanıt aldı. MNA, ayrımcılığa uğradığını öne sürerek Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) başvurdu. TİHEK, gayrimenkul danışmanı G.Ş. ve Almanya’daki ev sahipleri AB ve eşi RU’dan savunma talep etti. Muhatap emlak danışmanı; Ev sahipleri, inanç bağları nedeniyle AB ve RU ile herhangi bir sözleşme yapmadıklarını, eski kiracıların evi yıkması, kirayı zamanında ödememesi nedeniyle ev sahibinin evini aileye kiralamayı tercih ettiğini belirtti. ve bina bir aile binasıydı. Ev sahiplerinin talebi üzerine ilan arayan müşterilere bilgi verdiklerini ancak daha önce bekarlara konut kiralamasına aracılık ettiği için ayrımcılık yapmadığını söyledi. Kurum, konsolosluk aracılığıyla konut sahiplerinden görüş istedi ancak resmi yazıya herhangi bir yanıt gelmedi.

TİHEK olayda ayrımcılık ihlali olduğuna karar verdi. Kararda şu ifadelere yer verildi: “Öncelikle başvurucunun emlakçı ile yaptığı görüşmenin ekran görüntüsünü başvuru dilekçesi ekinde sunduğu görülmüştür. emlakçı aldığı talimatla bekar kiracı kabul edilmediğini beyan etmiştir.Emlakçı kiralama komisyonu sözleşmesi vb. yoktur.Ancak muhatap emlak danışmanının konut sakinlerinin istekleri doğrultusunda hareket ettiğini söylemesi dikkate alındığında , ayrımcılık kararının uygulanması kararından kendisinin sorumlu olacağı sonucuna varılmıştır.Başvurucunun sunduğu yazışmaların içeriğine bakıldığında muhataplar tarafından tezini destekleyecek herhangi bir bilgi veya belgenin sunulmadığı görülmektedir. . Dolayısıyla muhatapların ayrımcılık yasağının ihlal edilmediğini ispatlayamadıkları sonucuna varılmıştır.Bütün bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde, başvurucunun dava açması nedeniyle eşit muamele unsuru ve ayrımcılık yasağının ihlal edildiği sonucuna varılmıştır. medeni hali nedeniyle doğrudan ayrımcı muameleye maruz kalmıştır. Başvuruda ayrımcılık yasağına aykırılık bulunduğuna ve muhataplara 10 bin TL idarî para cezası uygulanmasına oybirliğiyle karar verildi.”

Karara itiraz için 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemesi’ne başvurulabileceği belirtildi. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu