Yapılandırmada deprem bölgesi öncelikli olacak
Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine alınan yeniden yapılanma önergesi için depremzedelere yönelik ek düzenlemeleri içeren bir dizi önerge sunduklarını belirtti.
Bayrakdar, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) olarak, Kahramanmaraş
671 bin aktif vergi mükellefinin borçları ertelendi
Bayrakdar, ilk etapta depremden ağır etkilenen 11 il ve 1 ilçede mücbir sebep hali ilan ettiklerini hatırlattı. “Böylece bu il ve ilçelerde faaliyet gösteren 671 bin aktif mükellefimizin deprem tarihinden itibaren vergi yükümlülüklerini Temmuz ayı sonuna kadar ertelemiş olduk. Ayrıca 2 milyonun üzerinde motorlu taşıtlar vergisi mükellefimiz de bu erteleme düzenlemesinden yararlanıyor. araç vergisi.”dedi.
“Mükellefler 15 Ağustos’a kadar beyannamelerini vermeli”
Bayrakdar, kapsamdaki mükelleflerin 15 Ağustos’a kadar beyannamelerini vermeleri ve Ağustos ayının son gününe kadar ödemelerini yapmaları gerektiğini söyledi.
Yapılandırma düzenlemelerinin taksit süreleri uzatıldı
Borçlar 24 aya varan taksitlerle ödenebilir
Bölgedeki borçluların, gerekli koşulları sağlamaları halinde vergi dairelerine olan borçlarını 24 aya varan taksitlerle faizsiz ödeyebileceklerini belirtti.
Konteyner ve prefabrik binalarda KDV yüzde 1’e düşürüldü
Bayrakdar, depremzedelerin barınma sorununun çözümlenmesi için konteyner ve prefabrik yapılardaki KDV’yi yüzde 1’e indirdiklerini bildirdi.
KDV iadelerini kolaylaştırmak için ek düzenlemeler
Yapılanma düzenlemesine, sarsıntı bölgesinde bulunanlara yardım önerilerinde bulunuldu
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündeminde olan vergi borçlarının yapılandırılmasına ilişkin kanun tasarısı hakkında da bilgi veren Bayrakdar, şu ifadeleri kullandı:
Depremin etkilerini dikkate alarak gerekli çalışmaları yapmamız için bize verilen talimatlar çerçevesinde yapılaşma kanununda veya ek yönetmeliklerde yapılacak değişiklikleri içeren teklif setimizi arz ettik. Bu kapsamda, depremin etkilerini de göz önünde bulundurarak yeniden yapılandırma maddesi ve ilk taksit ödemelerine ilişkin başvuruların ülke genelinde 1 aya yaygınlaştırılması, 2015 yılında ise mükelleflerin başvuru ve ödemelerinin ertelenmesine yönelik teknik çalışmalarımızı tamamladık. deprem bölgesi, mücbir sebeplerin sona ermesinden sonraki bir tarihe kadar. Ayrıca, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın mirasçılarından veraset ve intikal vergisi, depremde yıkılan ağır ve orta hasarlı binalardan emlak vergisi, hasar gören taşıtlardan motorlu taşıtlar vergisi alınmaması için çalışmalar yaptık. depremde aldığı ağır hasar nedeniyle kullanılamaz hale geldi.
Ayni ve nakdi yardım için düzenleme yapılacak
Bayrakdar, depremler nedeniyle patronların bölgedeki çalışanlarına gerek bizzat gerekse nakdi yardımda bulunduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı.
Bu yardımları bir bedel olarak görmemek için bir de düzenleme teklifinde bulunduk. Bu kapsamda yapılan yardımların tamamından ve nakdi yardımların 50 bin lirayı aşmayan kısmından gelir vergisi alınmaması çalışmalarını da tamamladık. Ancak bildiğiniz gibi yasal düzenlemelerin yapılması Meclisimizin takdirindedir.
Yaklaşık 40 milyar lira vergi muafiyeti sağlandı
Bekir Bayrakdar, depremden etkilenen mükellefler için atılan veya atılacak adımlarla ne kadar vergiden vazgeçildiğine ilişkin, “11 ili kapsayan deprem felaketi sonrası mücbir sebep ilan edilmesi nedeniyle yaklaşık 37 milyar lira vergi kaybımız, zaman maliyeti ile birlikte toplam 39 milyar liranın üzerinde gelir kaybımız olacağını tahmin ediyoruz.”bilgisini paylaştı.
Bağışlanan mallar üzerinden alınan KDV, işletmeler tarafından indirime tabi tutulacaktır.
Depremzedeler için yapılan bağışların vergisel durumuna da değinen Bayrakdar, şu değerlendirmede bulundu:
Deprem sonrası genel hayatı olumsuz etkileyen şartların ortadan kaldırılması ve afet anında vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla, Başkanlığımızca başlatılan yardım kampanyaları karşılığında yapılan birebir ve nakdi bağış ve yardımların tamamı, Başkan, vergi matrahının belirlenmesinde indirim olarak değerlendirilebilir. AFAD ve Türk Kızılayı tarafından ilan edilen hesaplara yapılan tüm bağışlar veya vatandaşlarımızın işyerlerinde bulunan mallardan veya satın alınarak AFAD’a veya yönlendirdiği kurum/kuruluşlara yapılan ayni yardımlar vergiden düşülebilir. temel. KDV açısından karşılıksız yapılan bağış ve yardımlarda KDV hesaplanmayacak olup, bağışa konu mallar üzerinden katlanılan KDV işletmeler tarafından indirime tabi tutulabilecektir.
Vergi daireleri hizmetlerini aksatmayacak
Depremde GİB’e bağlı 33 çalışanın hayatını kaybettiğini, 12 çalışanın da yaralandığını belirten Bayrakdar, kurum olarak bölgenin fiziki durumunu da yakından takip ettiklerini anlattı. Bazı binalarımızın yıkıldığını, bazılarının da ağır veya orta derecede hasar gördüğünü anlatan Bayrakdar, sözlerini şöyle tamamladı:
Ya bunları hızlı bir şekilde onaracağız, bu mümkün değilse de yeni hizmet binalarını hizmetlerimizi aksatmayacak şekilde temin etmeye çalışacağız. Öte yandan tespitlerimiz doğrultusunda binaları kullanılamayan vergi dairelerimizin kesintili bir süre için uygun bulunan diğer il veya ilçelerde hizmet verebilmesi için gerekli işlemleri yaptık. Ayrıca mükelleflerimizin sunduğumuz hizmetlerin değerli bir kısmına İnteraktif Vergi Dairesi’ni kullanarak erişmeleri mümkündür. Vergi işlemlerinin tamamına yakını elektronik ortamda yapılabiliyor yani vatandaşlarımızın başvuru, yazı, dilekçe vb. İşlemler için vergi dairelerine gitmelerine gerek yoktur.