Japonya’da erken genel seçim ihtimali artıyor
Japonya’da ana muhalefet cephesi, Başbakan Kishida Fumio’nun kabinesindeki değişikliklerin ardından erken genel seçim ihtimalinin arttığını bildirdi.
Japonya’da ana muhalefetteki Anayasal Demokrat Parti’nin (CDP) genel başkanı Izumi Kenta, ABD ziyareti sırasında Başbakan Kishida’nın hafta içi kabine değişikliklerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kabine değişikliği sonrası ülkede erken genel seçim olasılığının arttığını kaydeden İzumi, Kishida’nın parlamentonun feshedilmesinin koşullarını hazırlamaya çalıştığını savundu.
Ekim ayı sonunda yapılacak parlamento ara seçimi sonuçlarının olası erken seçim kararını etkileyeceğini anlatan İzumi, seçime güçlü bir şekilde hazırlanmayı planladıklarını belirtti.
Izumi, 2021 yılında CDP lideri seçildikten sonra ilk kez gittiği ABD’de Japonya ana muhalefetinin “güvenilir bir ortak” olabileceğini muhataplarına göstermeyi amaçladığını belirtti.
İki ülkenin ittifakını “dokunulmaz” olarak nitelendiren Izumi, “İttifaka büyük önem veriyoruz ve hükümet değişikliği durumunda Japonya-ABD ittifakını güçlendirmeye devam edeceğiz.” söz konusu.
“Değişimi güçlü kılacak kabine”
Japonya’da Ekim 2021’de göreve başlayan Başbakan Kishida Fumio, görev süresi boyunca Ağustos 2022’de ve bu hafta kabinede değişiklik yaptı.
6 kişinin sandalyelerini koruduğu kabinede 5 kadın bakan görev aldı. Yeni kabine üyelerinin yaş ortalaması 63,5, en genci ise 44 olarak kaydedildi.
Kishida, açıklamasında “değişimi güçlü kılacak bir kabine” olarak tanımladığı yeni bakanlarla ekonomi, sosyal işler, diplomasi ve güvenlik alanlarına öncelik vereceklerini söyledi.
5 kadın bakanla “kadın hassasiyetlerini en iyi şekilde değerlendireceklerini” kaydeden Kishida, ekim ayı sonuna kadar yeni ekonomik teşvik paketini açıklayacaklarını belirtti.
Düşük halk desteği
Kamu yayıncısı NHK’nin hafta sonu telefonla 1.200’den fazla kişiyle yaptığı ankette, Kishida’nın kabinesine halk desteği soruluyor.
Araştırmada kabineye destek verenlerin oranı yüzde 36, desteklemeyenlerin oranı ise yüzde 43 oldu.
Kamu desteğinin düşük olmasının nedenleri olarak artan enflasyon ve yeni “MaiNa” çip kimliklerinin uygulanmasındaki teknik sorunlar gösteriliyor.
Vergi ve bankacılık süreçleri, sağlık sigortası tescili gibi süreçlerin yürütülebildiği dijital kimliklerde hatalı isim ve bilgi eşleşmesi şikayetlere yol açtı.
Hükümet, 2023 yılı Temmuz ayı itibarıyla vatandaşlara yüzde 70’i teslim edilen kartların yıl sonuna kadar tek tek denetlenmesi yönünde talimat yayınlamıştı.